Ресторан Samna. Подорож кухнею Близького Сходу в центрі Києва.

Ресторан Samna. Подорож кухнею Близького Сходу в центрі Києва.

Знайомі продукти разом із майстерно поєднаними спеціями та авторським баченням Меїра Адоні делікатно виводять із зони гастрономічного комфорту до нових вражень від їжі.

Знайомі продукти разом із майстерно поєднаними спеціями та авторським баченням Меїра Адоні делікатно виводять із зони гастрономічного комфорту до нових вражень від їжі.

У Києві доволі багато закладів. Таких, де смачно — меншість. А такі, де можна отримати цікавий гастрономічний досвід, можна перерахувати на пальцях однієї руки. Samna одне з цих особливих місць. 

Ресторан Samna. Подорож кухнею Близького Сходу в центрі Києва.

Ресторан відкрили ще у 2020 році біля Арсенальної в садибі Іпсиланті. Просторе, але затишне старовинне приміщення дуже вдало обіграли дизайнери. Атмосферні цегляні склепіння відреставрували та доповними сучасними мідними елементами. На стіні над баром відзначили історію будівлі, заснованої 1798-го року. 

Ресторан Samna. Подорож кухнею Близького Сходу в центрі Києва.

В теплий сезон працює тераса у дворі, де можна насолоджуватись свіжим повітрям навіть підчас дощу, бо на цей віпадок там передбачена пергола.

Ресторан Samna. Подорож кухнею Близького Сходу в центрі Києва.

Кухню ставив відомий ізраїльські шеф-кухар Меїр Адоні. Адоні навчався кулінарії у найвідоміших школах та у видатних шефів. У тому числі у Рене Редзепі.

Але цікаво було оцінити заклад саме зараз, бо так часто трапляється, що після того, як відомий бренд-шеф покидає кухню, заклад з часом згасає. На щастя, з Samna такого не сталося. Як нам розповіли в ресторані, на кухні завжди має бути присутній один із чотирьох ізраїльських су-шефів, які працювали з Адоні. Війна внесла свої корективи, але зараз ізраїльські шефи повертаються до Києва. Наразі, один з них вже працює на кухні ресторана.

Ресторан Samna. Подорож кухнею Близького Сходу в центрі Києва.
Пані пурі з копченим вугрем

Меню в Samna невелике, але таке, що спробувати хочеться кожну позицію. Я люблю стисле меню, коли увага ваша та шеф-кухаря зосереджена на певних стравах . 

Samna — ресторан сучасної кухні Близького Сходу. В основі — традиційні рецепти в авторському баченні шеф-кухаря. Як розповів Адоні в одному зі своїх інтерв’ю, він не намагався зробити автентичну їжу — прагнув готуваті блізькосхідні страви із сучасним підходом. Тому тут можна відчути спеції АзіЇ, трохи Індії чи Морокко.

Ресторан Samna. Подорож кухнею Близького Сходу в центрі Києва.
Телячі мізки з бичачіми хвостами

Знайомі продукти разом із майстерно поєднаними спеціями та авторським баченням шефа делікатно виводять із зони гастрономічного комфорту до нових вражень від їжі. 

Наша вечеря почалась із пані пурі з копченим вугрем, піною з пармезану, мармеладом з солодкого перцю та пудрою норі (250 грн.). Це був вибух смаків і дуже вдале перше враження від їжі в цьому ресторані. Далі були телячі мізки з бичачіми хвостами та трьома видами соусів (670 грн.) і основна страва — кебаб з ягнитини в фісташкових крихтах, який подається з великим бейглом, йогуртом приправленим сумахом, овочами гриль, звичайно, також зі східними спеціями (920 грн.). Кебаб рекомендую брати на двох, бо для одного це буде забагато. Всі ці страви водночас об’єднані східним настроєм, але кожна має свій характер. Тож, вечеря вийшла наче маленька мандрівка східною кухнею та уявою шеф-кухаря. 

 

Ресторан Samna. Подорож кухнею Близького Сходу в центрі Києва.
Кебаб х ягняти

Також цікаве меню десертів. Дослухавшись до рекомендації офіціанта, ми обрали десерт Malabi Rose з тістом кадаїф, карамелізованими фісташками, сливовим конфі, сублимованою малиною та вишневим сорбетом (400 грн.). Дуже свіжий, не надто важкий десерт з цікавим поєднанням смаків. 

Ресторан Samna. Подорож кухнею Близького Сходу в центрі Києва.
Десерт Malabi Rose

Обслуговування відповідало рівню кухні та робило перебування в закладі приємим та комфортним. Офіціант добре орієнтувався в меню, його поради були доречними та ненав’язливими. Так само і сомельє. Ми обрали українське Каберне-Мерло Колоніст, яке було виготовлене на замовлення ресторану. І хоча воно було недороге порівняно з іншими винами в меню, воно було досить смачне та якісне. 

Окрім того, у Samna є бар і можна замовити авторські коктейлі. Працює зклад по буднях (окрім понеділка) з 17:00, а у вихидні з 13:00. 

Ресторан Samna. Подорож кухнею Близького Сходу в центрі Києва.

У Києві є ресторани з красивими дизайнами і претензією на вишуканість, але куди переважно ходять вигуляти вбрання і свіжу роботу косметолога, зробити «багатий» контент для соціальних мереж, та аж ніяк не поїсти. Були побоювання, що і в Samna буде щось схоже. Але після відвідування цього ресторану, розумієш, що інтер’єр та інші деталі тут доповнюють головне — їжу. Бо тут саме їжа comes first. А це те, зараді чого і варто ходити в ресторан.